Mandala I. tanfolyam
 

A tanfolyam rövid tematikája:

1.nap

 • 9 óra: Bemutatkozás, és csapatépítő gyakorlat
 • 10 óra: Mandalák világának áttekintése (előadás). (mandala motívum szerepe életünkben)
 • 11 óra: A mandalák jelentése, belső világa (előadás). (mandala a keleti (buddhista), a nyugati (Jung) filozófia, és a modern mélylélektan tükrében)
 • 12 óra: Önismereti gyakorlatok
 • 13 óra: Ebéd szünet.
 • 14 óra: Mandalafestés + egyéni konzultációk
 • 16 óra: Kapcsolat felvétele saját Szellemi vezetőnkkel mandala, és meditáció segítségével. (előadás,  meditáció)

2. nap

 • 9 óra: Mandalaelemzés (formák, színek jelentése, megismerése) (előadás + gyakorlatok).
 • 12 óra: Önismereti gyakorlatok
 • 13 óra: Ebéd szünet.
 • 14 óra: Mandalafestés + egyéni konzultációk
 • 16:30: Meditáció a szellemi vezető segítségével.
 • 17:30: Zárás, házi feladatok megbeszélése.

3. nap

 • 9 óra: Az első két nap anyagának felfrissítése, átismétlése. A házi feladatok értékelése, megbeszélése.
 • 10 óra: Mandalaelemzés folytatása (számok jelentése, megismerése) (előadás + gyakorlatok).
 • 12 óra: Önismereti gyakorlatok
 • 13 óra: Ebéd
 • 14 óra: Mandalafestés + egyéni konzultációk
 • 17 óra: Meditáció a szellemi vezető segítségével.

4. nap

 • 9 óra: Mandalaelemzés folytatása (szimbólumok jelentése, megismerése) (előadás + gyakorlatok).
 • 12 óra: Önismereti gyakorlatok
 • 13 óra: Ebéd
 • 14 óra: Mandalafestés befejezése + elemzés + élménybeszámoló
 • 16 óra: Meditáció a szellemi vezető segítségével
 • 17 óra: A tanfolyami munka értékelése, kérdések megválaszolása, és a tanfolyam zárása.

 

Összesen: 32 óra - 10 óra elmélet és 22 óra gyakorlat.

 Ha bármilyen kérdés még felmerülne a tanfolyammal kapcsolatban, sok szeretettel állok a rendelkezésére.

 Kiss Gábor

Telefon: +36-30-5658354
email: kapcsolat2002@freemail.hu
weblap: mandalaportal.hu

 

Mandala tanfolyam témáiról röviden:

 

A mandala az egyik legősibb, és nagyon hatékony eszköz az önismeret felé, a tudattalanunk megismerésében, a létünk, sorsunk gyökereinek felfedezésében.

A mandala nem csak az önmagunkhoz vezető utak egyike, hanem a világ, és az abban betöltött helyünk megértésében is segít.

Ha valaki elkezd komolyan foglalkozni a mandalákkal, akkor életének minden területére hatással lesz a megtapasztalt tudás. A racionális gondolkodás mellett határozottan megjelenik az intuíció, a kreatív önkifejezés, és az érzelmek gazdagsága, meglepő eredményeket hozva a környezetünk és önmagunk számára. A mandalák világa hatékonyan segíti a racionális gondolkodáshoz szokott (arra nevelt) emberek világképének kiteljesedését, a holisztikus, analógiás gondolkodás elsajátítását. Az emberiség már nem képes a tudomány, a racionális gondolkodás, a vízszintes világkép segítségével megoldani azt a számtalan társadalmi és emberi problémát, amellyel ma szembesülnie kell. Szüksége van a függőleges világképre is a teljesség, az élet emberibb, és tartalmasabb megéléséhez.

 A teljességre törekvés természetes folyamat, így ébred rá az ember saját erejére és lehetőségeire, így alakulhat ki a személyiség és a mély én között harmonikus kapcsolat. Jung szerint a mandala lényege a személyiség központjának megtapasztalása, a középpont, ami mindennel összefüggésben van, és az abból kiáradó energia ellenállhatatlan kényszerben mutatkozik meg, hogy törekszünk azzá válni, amik vagyunk. A mandalán keresztül felfedezhetjük személyes tudattalanunkat, és megérthetjük, tudatosíthatjuk életünket, sorsunkat, az okokat, előzményeket, amik kialakították helyünket ebben a világban, s amik meghatározzák a személyiségünket, kapcsolatainkat, párkapcsolatainkat, és válaszokat kaphatunk létezésünk megannyi kérdésére is.

A tudattalan ismeretlen világa nem veszélytelen számunkra, ezért vezetőre van szükségünk. A saját belső szellemi vezetőnk megismerése nagyon fontos, mert a külső tanító, mester csak egy határig tud bennünket elvinni, csak egy határig tud felelősséget vállalni értünk, onnan már csak a belső vezetőnk tud tovább vinni. Ezért speciális meditáció segítségével felvesszük, és tudatosítsuk a kapcsolatot a belső szellemi vezetőnkkel.

A mandalafestés a teljesség, a belső egyensúly, az EGÉSZ-ség és az erő felismerésén keresztül tud bennünket megnyugtatni, ellazítani, kreatív energiánkat mozgósítani, és gyógyítani. A csodálatos formák és színek milliárdjai, pedig segítenek kifejezni önmagunkat, és megélni érzéseinket. Szürke hétköznapjaink örömei, kudarcai, feszültségei, csomói festés közben láthatatlanul feloldódnak a formák és színek változatos világában, és energiával, alkotóerővel, jó kedvvel és tenni akarással töltenek fel, hogy gondolataink világosabbak, érzéseink tisztábbak, tetteink bölcsebbek, és mi magunk boldogabbak lehessünk.

Az eltékozolt élet érzése mindannyiunkat fenyeget, ha nem teszünk igazi erőfeszítéseket a bennünk rejlő lehetőségek kibontakozására. Ma egyre több emberben jelenik meg az, az igény hogy megvalósíthassa önmagát, hogy tartalmasabb és boldogabb életet élhessen. A mandala egy kapu, egy átjáró, egy lehetőség, hogy tudatosabbá és szorosabbá tegyük a kapcsolatot lényünk forrásával.

A továbbiakban lehetőség van tovább folytatni a mandalák világának megismerését további mandala tanfolyamokon, amelyeken a buddhista mandalákban, a védikus mandalákban, és a szakrális festésben lehet jobban elmélyedni. Ez az első tanfolyam a Jungi mélylélektan szempontjából közelíti meg a mandalákat, ami a legközelebb áll a nyugati kultúránkhoz, és tudományos alapokon nyugszik. Ennek lényege, hogy az elkészített mandalákat elemezzük. A mandala elemzése újabb dimenziókat nyit meg a szokásos, a pszichológiában használt szimbólum, rajz, és képelemzések mellett.

 A mandala tanfolyamot olyan embereknek ajánlom, akik szeretnék önmagukat, sorsukat mélyebben megismerni, szeretnék megismerni lélektársaikat, és megérteni kapcsolataikat, szeretnének a hétköznapokban is tudatosabbá válni, képességeiket, kreativitásukat még jobban kibontakoztatni, és szeretnének boldogabb életet élni.

A tanfolyam elvégzéséhez nem szükséges a rajzolásban, és a festésben jártasnak lenni. A mandalafestés az önismeretet szolgálja, s nem a közízlésnek szánt szép mandalák festését, de amikor már jobban megismerjük önmagunkat, olyan mandalák fognak születni, amiket mindenki megcsodál majd.

 
Példák az elemzésekre: A hónap mandalája

 Főoldal